آموزش فیبوناچی در فارکس – راهنمای جامع

موضوع فیبوناچی در فارکس اشاره به استفاده از اعداد و نسبت های فیبوناچی در بازارهای مالی و ترید دارد. در این مقاله‌ی جامع درباره نقش فیبوناچی در تحلیل تکنیکال بازار فارکس، تاریخچه، کاربردها، ترسیم خطوط فیبوناچی، راهنمای تشخیص الگوهای هارمونیک و کندل‌استیک با استفاده از اعداد فیبوناچی، مزایای ابزارهای فیبوناچی و انتخاب سطوح مناسب برای ترید به طور کامل به شما توضیح می‌دهیم.

همچنین در عمل نحوه ترسیم خطوط فیبوناچی در نرم‌افزارهای متاتریدر و تریدینگ ‌ویو را نیز خواهید دید. پس همراه آرسی فارکس باشید تا مسیر یادگیری فارکس و نحوه استفاده از فیبوناچی در تحلیل و ترید برای شما هموارتر شود.

اعداد فیبوناچی و نسبت هایی که بین این اعداد برقرار است به طور گسترده در جهان پیرامون ما قابل مشاهده هستند و بازارهای مالی از جمله فارکس از این امر مستثنا نیست. پیروی چارت های قیمتی از این نسبت‌ها، به معامله‌گران در پیش بینی روند حرکتی بازار و تنظیم پوزیشن‌های معاملاتی کمک فراوانی می‌کند. در این مقاله به طور مفصل با فیبوناچی و کاربردهای آن در فارکس آشنا خواهیم شد.

اعداد فیبوناچی چیست؟ تاریخچه و منشاء Fibonacci

اعداد فیبوناچی چیست؟ تاریخچه و منشاء Fibonacci

اعداد فیبوناچی به دنباله‌ای از اعداد گفته می‌شود که به جز دو عدد یا دو جمله اول این دنباله، تمامی اعداد آن حاصل جمع دو عدد قبل از خود هستند. در زیر بخشی از این دنباله را مشاهده می‌کنید:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, ….

لئوناردو فیبوناچی یک ریاضیدان برجسته ایتالیایی در قرن 13 میلادی بوده که به واسطه شغل بازرگانی پدرش و سفرهایی که داشته با ریاضیات مسلمانان آشنا شد. لئوناردو در سال 1202 با نوشتن کتاب لیبرا آباکی(کتاب محاسبات) شیوه عددنویسی هندی-عربی را برای اروپاییان توضیح داد. او در این کتاب به دنبال حل مساله زاد و ولد و جمعیت خرگوش‌ها به دنباله فیبوناچی رسید. زیرا اعداد این دنباله با محاسبات جمعیتی خرگوش‌ها بعد از هر دوره زاد و ولد تطابق داشت.

برای اعداد و نسبت های فیبوناچی می‌توان مثال‌های زیادی را در طبیعت و ساختارهای طبیعی یافت. به عنوان مثال مارپیچ حلزون، گلبرگ‌های گل‌ها، طرز قرارگیری دانه‌ها در گل آفتابگردان، گوش انسان، نسبت‌های طولی دست انسان، انشعاب شاخه‌های درختان، مارپیچ‌های کهکشان راه شیری، نسبت تعداد زنبور نر و ماده در کندو و … از مواردی هستند که اعداد و نسبت‌های فیبوناچی به وضوح در آن‌ها قابل دیدن است.

نسبت طلایی فیبوناچی کدام است؟

در دنباله عددی فیبوناچی هر عدد تقریبا 1.618 برابر عدد قبل از خود است(البته به جز عددهای ابتدایی دنباله). به عنوان مثال اگر عدد 89 را تقسیم بر 55 کنیم به عدد 1.618 میرسیم. همچنین هر عدد تقسیم بر عدد بعد از خود برابر است با 0.618 که به این نسبت، نسبت طلایی فیبوناچی گفته می‌شود. نسبت های مهم دیگری نیز در اعداد فیبوناچی وجود دارد:

حاصل تقسیم هر عدد بر دومین عدد بعد از آن برابر است با: 0.382

حاصل تقسیم هر عدد بر سومین عدد بعد از آن برابر است با: 0.236

از نسبت طلایی و نسبت‌های دیگر فیبوناچی در بازارهای فارکس، بورس و ارز دیجیتال به منظور تحلیل تکنیکال نمودارها استفاده زیادی می‌شود. البته این نسبت ها در نمودار به شکل درصدی بیان می‌شوند. بنابراین به جای 0.618 از عدد 61.8 درصد استفاده می‌کنیم. درصدهای اصلی و معمول فیبوناچی در تحلیل تکنیکال، 23.6%، 38.2%، 50%، 61.8%، 78.6% است. همچنین از 100%، 161.8%، 200%، 261.8% نیز استفاده می‌شود. گرچه برخی از این درصدها برگرفته از نسبت‌های فیبوناچی نیستند اما به دلیل استفاده معامله‌گران از این اعداد و تعیین نقاط حمایتی و مقاومتی با استفاده از این نسبت‌ها، اهمیت ویژه‌ای دارند. در ادامه با کاربرد دقیق‌تر این اعداد و نسبت‌ها در فارکس بیشتر آشنا می‌شویم.

نسبت ها و اعداد فیبوناچی در فارکس چه کاربردی دارند؟

این ایده که بازارهای مالی به گونه‌ای از الگوهای طبیعی پیروی می‌کنند، منجر به ورود نسبت ها و اعداد فیبوناچی به بازار فارکس و سایر بازارهای مالی شده است. از طرفی با توجه به اینکه بسیاری از تریدرها، سطوح فیبوناچی را به عنوان سطوح بالقوه مقاومتی و حمایتی در نظر می‌گیرند باعث می‌شود که قیمت در این سطوح واکنش نشان داده و حمایت و مقاومت روانی نیز برای این سطوح ایجاد شود. بنابراین اندیکاتور فیبوناچی را می‌توان یک شاخص پرکاربرد در تحلیل تکنیکال دانست.

کاربرد دنباله فیبوناچی و نسبت های آن در تحلیل تکنیکال باعث شده که ابزار مختلف این شاخص در پلتفرم های معاملاتی به راحتی در دسترس باشند. شما با استفاده از گزینه فیبوناچی در متاتریدر 4 و 5 و تریدینگ ویو می توانید انواع ابزار فیبوناچی را رسم کنید که در ادامه به این موضوع به طور جداگانه می‌پردازیم.

چند نوع ابزار فیبوناچی در تحلیل تکنیکال وجود دارد؟

اندیکاتور فیبوناچی ابزار متنوعی دارد که بسته به تحلیل و شرایط نمودار و همچنین کاربرد مدنظر می‌توانیم از ابزار مناسب خود بهره ببریم در ادامه لیستی از انواع ابزار فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را مشاهده می‌کنید سپس به بررسی هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement)
  • فیبوناچی گسترشی (Fibonacci Extension)
  • فیبوناچی کانال (Fibonacci Channel)
  • فیبوناچی بادبزن (Fibonacci Fan)
  • فیبوناچی کمان (Fibonacci Arcs)
  • فیبوناچی زمانی (Fibonacci Time)

فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement) چیست؟ | نحوه کاربرد در تشخیص سطوح حمایت و مقاومت

فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement) چیست؟

فیبوناچی اصلاحی یا فیبوناچی ریتریسمنت همانطور که نام گذاری این ابزار نشان می‌دهد، مربوط به حرکت‌های اصلاحی است؛ یعنی زمانی که قیمت در روند صعودی شروع به پایین آمدن می‌کند و یا زمانی که در روند نزولی، قیمت بالا می‌رود یا به اصطلاح پولبک می‌زند.

با استفاده از ابزار فیبوناچی ریتریسمنت، می‌توان میزان اصلاح قیمت و نقاط مهم حمایتی و مقاومتی را پیش بینی کرد. بدین منظور نیاز به دو نقطه سقف و کف روند مورد نظر داریم و با متصل کردن این دو نقط به هم در حین استفاده از ابزار فیبوناچی اصلاحی نواحی فیبوناچی 23.6%، 38.2%، 50%، 61.8%، 78.6% و 100% در چارت مشخص می‌شوند.

البته با توجه به اینکه ممکن است تریدرهای مختلف سقف و کف های مختلفی را در نظر بگیرند احتمال تفاوت در تعیین سطوح مقاومتی و حمایتی وجود دارد. بنابراین تعیین نقاط درست و همچنین استفاده از سایر روش‌های تعیین نقاط، به منظور تایید نتایج حاصل در این روش حائز اهمیت است.

فیبوناچی گسترشی (Fibonacci Extension) چیست؟ | نحوه استفاده برای تعیین سطوح ترند جدید

فیبوناچی گسترشی (Fibonacci Extension) چیست؟

فیبوناچی اکستنشن یا گسترشی به فیبوناچی سه نقطه‌ای نیز معروف است زیرا برای رسم این ابزار به سه نقطه کف، سقف و پایان اصلاح، نیاز داریم.

کاربرد فیبوناچی گسترشی زمانی است که اصلاح به پایان رسیده و به دنبال این هستیم که بدانیم قیمت بعد از عبور از سقف یا کف قبلی، به کدام سطوح قیمتی ممکن است واکنش نشان دهد.

برای رسم این فیبوناچی به عنوان مثال در روند صعودی شما ابتدا نقطه کف، سپس سقف و بعد از آن نقطه پایان روند اصلاحی را مشخص می‌کنید توجه داشته باشید که در روند صعودی نقطه پایان اصلاح می بایست بالاتر از کف یا نقطه آغاز شما باشد. در روند نزولی این موارد برعکس است. اعداد مهم فیبوناچی اکستنشن 127.2%، 161.8%، 261.8% و 423.6% است.

فیبوناچی کانال (Fibonacci Channel) چیست؟ | کاربردها و تعیین نقاط ورود و خروج

فیبوناچی کانال (Fibonacci Channel) چیست؟

فیبوناچی کانال در واقع از نظر ساختاری مشابه فیبوناچی اکستنشن و فیبوناچی ریتریسمنت است و از نسبت های فیبوناچی یکسانی برخوردار است با این تفاوت که در فیبوناچی کانال به جای خطوط افقی از خطوط مورب استفاده شده است. بدلیل همسویی این خطوط مورب با روند قیمتی، زاویه دید بهتری را برای تریدر ایجاد کرده و اساسا ایده ایجاد فیبوناچی کانال، ارائه دیدگاه وسیع تر برای تعیین محدوده های مقاومتی و حمایتی و همچنین نقاط ورود و خروج مناسب با توجه به روند قیمتی است.

برای رسم فیبوناچی کانال، در روند صعودی دو کف پشت سر هم را که دومی بالاتر از اولی باشد انتخاب می‌کنیم که خط صفر و زاویه کانال را برای ما فراهم می‌کند سپس یک سقف بین این دو کف را انتخاب می‌کنیم که خط 100% را مشخص می‌کند. در روند نزولی دو سقف پشت سر هم را انتخاب کرده سپس یک کف بین این دو سقف را مشخص می‌کنیم.

فیبوناچی بادبزن (Fibonacci Fan) چیست؟ | نحوه رسم و کاربرد در تحلیل تکنیکال

فیبوناچی بادبزن (Fibonacci Fan) چیست؟

فیبوناچی بادبزن یا فیبوناچی فن همانند فیبوناچی کانال از خطوط مورب بهره می‌برد با این تفاوت که این خطوط در موازات همدیگر نیستند بلکه از یک نقطه آغاز شده و در ادامه مانند محورهای بادبزن از همدیگر دور می‌شوند.

ایده فیبوناچی فن بر اساس این فرض است که بازار به زاویه‌های مبتنی بر نسبت های فیبوناچی واکنش نشان می‌دهد. فاکتور زمان در فیبوناچی فن بر قیمت تاثیر می‌گذارد.

برای رسم فیبوناچی بادبزن، با توجه به روند، یک سقف و یک کف را به هم وصل می‌کنیم تا خط اصلی بادبزن و نسبت‌های فیبوی مربوط به آن را داشته باشیم. از این خطوط می‌توان به عنوان نواحی مهم حمایتی و مقاومتی در تحلیل تکنیکال و پیش بینی روند قیمت بهره برد.

فیبوناچی کمان (Fibonacci Arcs) چیست؟ | روش استفاده از کمان فیبوناچی در بازار فارکس

فیبوناچی کمان (Fibonacci Arcs) چیست؟

فیبوناچی کمان، خطوط فیبوناچی را به صورت کمان و نیم دایره‌ای بر روی نمودار رسم می‌کند. نسبت های مهم فیبوناچی کمان ۳۸.۲٪، ۵۰٪، ۶۱.۸٪ است. از کمان فیبوناچی در بازار فارکس برای تعیین نواحی مهم حمایتی و مقاومتی استفاده می‌شود و به دلیل تغییر اعداد نسبت به محور افقی، می‌توان گفت این ابزار پویا(داینامیک) است.

برای رسم فیبوناچی کمان پس از انتخاب این ابزار در پلتفرم معاملاتی خود، نقطه کف مورد نظر خود را به سقف(در روند صعودی) و سقف را به کف (در روند نزولی) وصل کنید تا خط روند مشخص شده و کمان‌ها بر روی نمودار پدیدار شوند. هنگام استفاده از فیبوناچی کمان حتما از سایر روش‌ها و ابزار تحلیلی برای تایید، استفاده کنید.

فیبوناچی زمانی (Fibonacci Time) چیست؟ | استفاده از نسبت‌های زمانی در تحلیل تکنیکال

فیبوناچی زمانی (Fibonacci Time) چیست؟

هنگامی که یک تریدر به دنبال زمان های مهم تغییر روند قیمتی بر اساس اعداد یا نسبت های فیبوناچی باشد، می‌تواند از فیبوناچی زمانی استفاده کند. در این ابزار به جای خطوط افقی، خطوط عمودی خواهیم داشت. که این خطوط نشان دهنده مناطق زمانی مهم هستند.

برای رسم این ابزار، کافیست بعد از انتخاب گزینه Fib Time Zone نقطه آغاز روند و سقف یا کف بعد از آن را تعیین کنید؛ این فاصله زمانی به عنوان مرجع در نظر گرفته می شود و بقیه خطوط عمودی و نواحی مهم زمانی بر این اساس برای شما محاسبه می شود بنابراین دقت بالا در انتخاب این دو نقطه حائز اهمیت است.

Trend-Based Fib Time یا فیبوناچی زمانی بر پایه روند

رسم Trend-Based Fib Time یا فیبوناچی زمانی بر پایه روند

می‌توانید به جای اعداد فیبوناچی، از فیبوناچی زمانی بر اساس نسبت‌های فیبوناچی نیز استفاده کنید. برای این منظور می‌توانید به جای Fib Time Zone از گزینه Trend-Based Fib Time یا فیبوناچی زمانی بر پایه روند در نرم افزار تریدینگ ویو استفاده کنید. برای رسم این ابزار به سه نقطه کف، سقف و پایان حرکت اصلاحی نیاز دارید.

لطفا توجه داشته باشید که فیبوناچی زمانی بیش از سایر ابزار نیاز به تاییدیه گرفتن از سایر ابزار و روش های تحلیل تکنیکال است. همچنین قبل از استفاده از این ابزار می توانید این ابزار را در مورد گذشته نمودار مدنظرتان بررسی کنید و ببینید که آیا در گذشته، نمودار شما به این نواحی زمانی واکنش نشان داده است یا خیر.

ابزارهای فیبوناچی به عنوان مکمل سایر روشهای تحلیل تکنیکال

ابزارهای فیبوناچی بدلیل داشتن انعطاف‌پذیری بالا، قابلیت تلفیق و ترکیب با سایر روش‌های تحلیل تکنیکال را دارند. به خصوص روش‌هایی که خود آن‌ها بر پایه اعداد و نسبت های فیبوناچی هستند. الگوهای هارمونیک، کندل استیک و امواج الیوت از جمله روش هایی هستند که در ادامه به بررسی ارتباط و نحوه کارکرد آن ها در کنار ابزار فیبوناچی خواهیم پرداخت.

نقش اعداد فیبوناچی در تشخیص الگوهای هارمونیک چیست؟

نقش اعداد فیبوناچی در تشخیص الگوهای هارمونیک

حتما تا به حال واژه هارمونی در مورد موسیقی به گوشتان خورده است. هارمونی به گونه‌ای از هماهنگی در چینش اجزا گفته می‌شود که در ترکیب با یکدیگر مجموعه‌ای متناسب ایجاد می‌کنند. در چارت‌ها نیز گاهی اوقات الگوهای متناسبی به شکل حرف M یا  W انگلیسی دیده می‌شود که به آن‌ها الگوهای هارمونیک گفته می‌شود. جالب است بدانید که طول لِگ‌ها (leg) یا فاصله بین نقاط این الگوها از نسبت‌های فیبوناچی پیروی می‌کنند. شناسایی این الگوها و اعمال نسبت‌های فیبوناچی بر آن‌ها، به ما در یافتن PRZ (Potential Reversal Zone) یا محدوده‌هایی که در آن‌ها احتمال بازگشت قیمت وجود دارد، کمک می‌کند.

در تصویر فوق برخی از الگوهای هارمونیک مثل گارتلی، خفاش، پروانه و … و همچنین نسبت‌های مهم فیبوناچی این الگوها قابل مشاهده است.

نقش اعداد فیبوناچی در تشخیص الگوهای کندل استیک چیست؟

کندل استیک یا نمودار شمعی دارای دو بخش اصلی بدنه (Body) و سایه ( Shadow) است که اطلاعاتی از قبیل قیمت آغازین در ابتدای بازه معاملاتی انتخابی، قیمت پایانی، بالاترین قیمت و پایین ترین قیمت را به ما می‌دهد. همچنین رنگ قرمز(یا مشکی) نشان دهنده نزولی بودن و رنگ سبز(یا سفید) آن نشان دهنده صعودی بودن قیمت در بازه انتخابی است. شکل ظاهری کندل ها و نحوه قرارگیری آن‌ها نیز الگوهایی را تشکیل می‌دهند که هر کدام معنای خاصی دارد و تریدر می‌تواند با تشخیص این الگوها ادامه روند بازار را پیش بینی کند. الگوهایی مثل کندل چکشی، پوشاننده صعودی یا ستاره صبحگاهی، الگوهای صعودی یا اصطلاحا گاوی (bullish) بازار هستند. الگوهایی مثل ستاره شامگاهی، پوشاننده نزولی یا ستاره دنباله‌دار می‌توانند خبر از روند نزولی یا خرسی (bearish) بدهند.

نسبت های فیبوناچی در کنار الگوهای کندل استیک می‌توانند احتمال‌های قوی‌تری را پیش روی تریدر قرار دهند؛ بدین صورت که اگر یک الگوی کندلی صعودی را در نزدیکی ناحیه حمایتی فیبوناچی مشاهده شود به معنی افزایش پتانسیل رشد و صعود قیمت هست و اگر یک الگوی کندلی نزولی را در نزدیکی ناحیه مقاومتی فیبوناچی مشاهده شد در این صورت احتمال کاهش قیمت، افزایش می‌یابد.

چگونه می‌توان از اعداد فیبوناچی برای تعیین نقاط ورود و خروج در امواج الیوت استفاده کرد؟

تئوری امواج الیوت بیان کننده نوعی از تحرکات قیمتی است که شامل دو دسته موج جنبشی (motive) و اصلاحی (corrective) است. موج‌های حرکت جنبشی الیوت بصورت شمارشی و با اعداد 1، 2، 3، 4 و 5 نامگذاری و موج‌های حرکت اصلاحی الیوت با حروف A، B و C نامگذاری می‌شوند. یک تریدری حرفه‌ای با شناسایی به موقع و سوار شدن بر امواج الیوت می‌تواند معامله‌های پرسودی را برای خود رقم بزند.

جالب است بدانید که امواج الیوت بر پایه اعداد و نسبت های فیبوناچی عمل می‌کنند و با استفاده از این نسبت ها می‌توان طول امواج و فاصله بین آن‌ها را پیش بینی کرد که همین امر موجب یافتن نقاط ورود و خروج در امواج الیوت می‌شود.

چطور خطوط فیبوناچی را در چارت های فارکس رسم کنیم؟

خطوط فیبوناچی با تعیین نواحی حمایتی و مقاومتی بالقوه، نقش بسزایی را در بازار و چگونگی واکنش‌های قیمت در چارت های فارکس ایفا می‌کنند. هنگام تعیین نقاط مورد نیاز ابزار فیبوناچی و همینطور رسم آن ها لازم است دقت زیادی به خرج داد تا از ضررهای احتمالی جلوگیری شود. اولین گام در رسم خطوط فیبوناچی تشخیص چشمی است. با توجه به شکل ظاهری ایجاد شده می‌توانید تشخیص دهید که آیا با یک روند اصلاحی روبرو هستید و باید از فیبوناچی ریتریسمنت استفاده کنید و یا اینکه به عنوان مثال الگوی حرکتی قیمت به گونه‌ای است که با خطوط ارائه شده توسط فیبوناچی کمان سازگاری بیشتری دارد. حالا که روند حرکت نمودار جفت ارز، سهم و یا کالای مدنظرتان را تشخیص داده و ابزار مناسب را با توجه به سابقه و وضعیت فعلی نمودار انتخاب کردید، می‌توانید با استفاده از پلتفرم های معروف فارکس و ارز دیجیتال مثل متاتریدر و تریدینگ ویو، ابزار مدنظر را رسم کنید. در ادامه می‌توانید نحوه ترسیم فیبوناچی در این پلتفرم‌ها را مشاهده کنید.

نحوه ترسیم فیبوناچی در متاتریدر 4 و متاتریدر 5

اندیکاتور فیبوناچی یکی از کاربردی ترین ابزارها در متاتریدر است. قطعا به عنوان یک تریدر در بازار فارکس با پلتفرم متاتریدر آشنایی دارید، درصورتی که می‌خواهید دانش خود را در مورد این پلتفرم کامل کنید، می‌توانید آموزش متاتریدر 4 را مطالعه کنید. در ادامه به نحوه ترسیم فیبوناچی در این پلتفرم می‌پردازیم.

ترسیم فیبوناچی در متاتریدر 4

نحوه ترسیم فیبوناچی در متاتریدر 4

برای رسم ابزار فیبوناچی در متاتریدر4، مطابق شکل در منوبار بر روی گزینه Insert کلیک کرده و سپس گزینه Fibonacci را انتخاب می‌کنیم و با توجه به ابزاری که تصمیم به استفاده از آن را داریم یکی از گزینه‌های پیش رو را انتخاب کرده و با تعیین نقاط مورد نیاز، ابزار مدنظر را رسم می‌کنیم.

نکته: هنگام رسم ابزار مختلف تحلیل تکنیکال توجه داشته باشید که اتصال کندل‌ها به یکدیگر بادی به بادی و یا شدو به شدو باشد.  

ترسیم فیبوناچی در متاتریدر 5

نحوه ترسیم فیبوناچی در متاتریدر 5

برای رسم ابزار فیبوناچی در متاتریدر5، مطابق شکل در منوبار بر روی گزینه Insert کلیک کرده و سپس بر گزینه Objects و در نهایت بر Fibonacci کلیک کرده و ابزار مورد نظر را انتخاب می‌کنیم.

نحوه ترسیم انواع فیبوناچی در تریدینگ ویو

نحوه ترسیم فیبوناچی در تریدینگ ویو

به عنوان یک معامله‌گر و تحلیل‌گر بازارهای مالی، قطعا از پلتفرم تریدینگ ویو برای تحلیل های خود استفاده کرده‌اید. درصورتی که می‌خواهید دانش خود را در مورد این پلتفرم کامل کنید، می‌توانید آموزش تریدینگ ویو را مطالعه کنید.

به منظور رسم ابزار فیبوناچی در پلتفرم تریدینگ ویو به منوبار سمت چپ رفته و سومین گزینه را مطابق شکل انتخاب کنید. پس از انتخاب ابزار مدنظر، نقاط کلیدی را که از قبل تعیین کرده‌اید به هم وصل کنید. به عنوان مثال در یک روند صعودی می‌خواهیم فیبوناچی اصلاحی را رسم کنیم. در این صورت گزینه Fib Retracement را انتخاب کرده و ابتدا با موس بر روی کف روند کلیک کرده و آنرا به سقف وصل می‌کنیم (در روند نزولی سقف را به کف وصل می‌کنیم) حالا سطوح فیبوناچی در نمودار ما ظاهر می‌شوند.

سوالات متداول

اعداد فیبوناچی چیست؟

اعداد فیبوناچی به دنباله‌ای از اعداد گفته می‌شود که به جز دو عدد یا دو جمله اول این دنباله، تمامی اعداد آن حاصل جمع دو عدد قبل از خود هستند. در زیر بخشی از این دنباله را مشاهده می‌کنید:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, ….

نسبت طلایی فیبوناچی کدام است؟

در دنباله عددی فیبوناچی هر عدد تقریبا 1.618 برابر عدد قبل از خود است(البته به جز عددهای ابتدایی دنباله). به عنوان مثال اگر عدد 89 را تقسیم بر 55 کنیم به عدد 1.618 میرسیم. همچنین هر عدد تقسیم بر عدد بعد از خود برابر است با 0.618 که به این نسبت، نسبت طلایی فیبوناچی گفته می‌شود. نسبت های مهم دیگری نیز در اعداد فیبوناچی وجود دارد:

فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement) چیست؟

فیبوناچی اصلاحی یا فیبوناچی ریتریسمنت همانطور که نام گذاری این ابزار نشان می‌دهد، مربوط به حرکت‌های اصلاحی است؛ یعنی زمانی که قیمت در روند صعودی شروع به پایین آمدن می‌کند و یا زمانی که در روند نزولی، قیمت بالا می‌رود یا به اصطلاح پولبک می‌زند.

فیبوناچی اصلاحی و فیبوناچی اکستنشن چه تفاوتی باهم دارند؟

فیبوناچی اصلاحی به بررسی نواحی احتمالی واکنش قیمت درون روند یعنی بین سقف و کف قبلی می‌پردازد در حالیکه فیبوناچی اکستنشن به بررسی نواحی مهم بالاتر از سقف (در روند صعودی) و پایین تر از کف (در روند نزولی) می‌پردازد. همچنین درصدهای فیبوناچی اصلاحی کمتر از صد هستند و هنگام استفاده از این فیبوناچی به دنبال پولبک‌ها و نواحی اصلاحی هستیم در حالیکه درصدهای فیبوناچی اکستنشن بالاتر از صد هستند و هنگام استفاده از این فیبوناچی به دنبال پیش بینی سقف یا کف جدید بعد از گذشتن از اصلاح هستیم.

مناسب ترین سطوح فیبوناچی برای ترید در فارکس کدام است؟

پرکاربردترین و متداول ترین سطوح فیبوناچی نسبت‌های 23.6%، 38.2، 50%، 61.8% و 78.6 هستند. اما به هر حال نمی‌توان به هیچ سطحی بیش از حد اطمینان داشت و تکیه کرد بلکه باید با توجه به شرایط بازار و تایید یا عدم تایید سطح مورد نظر توسط سایر ابزار تحلیل تکنیکال، تصمیم‌گیری نهایی را انجام داد.

نتیجه‌گیری و سخن پایانی

در این مقاله سعی شد ضمن معرفی اعداد فیبوناچی، تاریخچه دنبال فیبوناچی و وجود این اعداد و نسبت‌های آن‌ها به خصوص نسبت طلایی در جهان پیرامون به تاثیر این اعداد و نسبت‌ها در بازارها مالی به خصوص بازار فارکس پرداخته شود. از انواع ابزاری که بر اساس این اعداد شکل گرفته‌اند و کاربرد و نحوه رسم آن‌ها سخن به میان آمد تاثیر این اعداد بر سایر روش‌های تحلیل تکنیکال مانند الگوهای هارمونیک، کندل استیک و امواج الیوت و کاربرد آن‌ها در کنار هم و همچنین گزینه مربوط به فیبوناچی در پلتفرم های متاتریدر4 و متاتریدر5 و تریدینگ ویو نیز بررسی شد.

تلاش ما بر این بود تا با ارائه مطلب جامعی پیرامون ابزار فیبوناچی به مخاطب خود در آشنایی و تسلط بیشتر و استفاده بهتر از این ابزار کمک کرده باشیم. امیدواریم این مقاله مفید بوده و مورد پسند شما واقع شده باشد.

امیدواریم این مقاله که برگرفته از تجربه‌ی بالای ده سال از تیم آرسی فارکس در ترید است، برای شما مفید بوده و به سوالات شما در زمینه اندیکاتورهای فیبوناچی و نحوه کاربرد آن‌ها در معاملات بازارهای مالی من جمله فارکس پاسخ های مناسبی داده باشد. مثل همیشه می‌توانید در قسمت پایین (نظرات) سوالات خود را بپرسید یا به چت آنلاین ما در همین صفحه مراجعه کنید.

4.7/5 - (3 امتیاز)
تیم تحریریه آرسی فارکس
0 نظرات و سوالات شما
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سوالات و نظرات
درباره ما

سلب مسئولیت و افشای ریسک: تمام مطالب و محتوای ارائه‌شده در سایت آرسی فارکس، اعم از مقالات، ویدئوها، آموزش‌ها، تحلیل‌ها، خبرها و کلیه متون، صرفاً جنبه اطلاع‌رسانی دارد و پیشنهاد معاملاتی یا مالی نیست و ما هیچ‌گونه مسئولیتی در خصوص ضرر و زیان احتمالی نداریم. معامله و سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی دارای ریسک بسیار بالا است و ممکن است منجر به از دست رفتن کامل سرمایه شود.